
پایگاه خبری تحلیلی بانک مردم: رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه تصویری که از ریال وجود دارد، تصویر درستی نیست گفت که امسال حتماً حذف صفر را دنبال خواهیم کرد.
به گزارش بانک مردم و به نقل از بانک مرکزی، محمدرضا فرزین امروز در پنل تخصصی «ارتقای حکمرانی پولی و بانکی و سرمایهگذاری برای تولید» در سی و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی با اشاره به برخی دادههای اقتصاد کلان در چند سال گذشته گفت: در بخش هزینه یک بخش هزینههای مصرف نهایی بخش خصوصی است و یک بخش هزینههای بخش دولتی و دیگر تشکیل سرمایه ثابت ناخالص است. ما در سرمایهگذاری در ماشین آلات رشد تشکیل سرمایه خوبی داریم یکی از دلایل آن تخصیص ارز خوب به این بخش است. فرزین ادامه داد: در بخش ساختمان سال ۱۴۰۰ وضعیت خوب نبوده است اما در سال ۱۴۰۲ وضعیت بهتر شده است. اما باید سرمایهگذاری بیشتری در بخش ساختمان صورت بگیرد. رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: آمار شاپرک یک آمار خوبی برای هزینه مردم است در اسفند ۶/۷ درصد رشد داشته است. که نشان میدهد در اسفند رشد مصرف مردم خوب بوده است. وی با بیان اینکه تورم از سال ۱۴۰۲ به بعد که به اوج نرخهای تورم رسیده بودیم، اظهار داشت: تورم سالانه در این سال ۵۵.۷ درصد بود که از سال ۱۴۰۳ این کاهش پیدا کرد. اما از آذر ۱۴۰۳ با افزایش نرخ ارز سامانه نیما این نرخ افزایش پیدا کرد.
فرزین گفت: چون قیمت ارز مرکز مبادله بر روی قیمت کالاها قرار میگیرد و این اتفاقبه سرعت رخ میدهد.وی گفت: تورم کالا همیشه پایینتر از خدمات بود چون ما ارز را در مرکز مبادله در یک کانال قرار داده بودیم. اما خدمات متاثر از قیمت اجاره و مسکن است. پس وقتی ارز در مرکز مبادله افزایش پیدا کرد سریع بر روی تورم کالا تاثیر گذاشت. ما از همین زمان تصمیم بر روی تثبیت نرخ ارز گذاشتیم. دولت همکاری کرد تا دوباره این سیاست برگردد که ما امیدواریم مجدد کاهش تورم را در ماههای آینده ببینیم.مقام عالی بانک مرکزی گفت: صادرات رشد ۱۵.۴ درصدی دارد در این مدت با وجود اینکه نقدی وجود داشت که نرخ ارز را که در نیما تثبیت شده باعث کاهش صادرات میشود.وی در مورد حساب جاری تراز پرداختها گفت: همه اعداد در حساب تراز پرداختها برآوردی است. برآورد داریم حساب جاری در سال ۱۴۰۳ ۱۴ میلیارد دلار مثبت شود. ما فرآورده های نفتی را در نفت محاسبه میکنیم. حجم تجارت ما در ۱۴۰۳ ۲۰۰ میلیارد دلار بوده است. ما یک کشور بازی هستیم هم حجم صادرات و حجم واردات بالا است. درست است که تحریم هستیم اما چون یک کشور باز هستیم تحولات نرخ ارز بر روی آن تاثیر میگذارد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: سیاست اعتباری ما هدایت اعتبار به سمت واحدهای تولیدی است. سیاست کنترل ترازنامه را همچنان خواهیم داشت.فرزین با بیان اینکه سال قبل یکی از پرتلاطم ترین سالهای اقتصاد ایران بود گفت: یک مقدار رشد نقدینگی از روی محدوده هدف بالاتر رفت و در اسفند ماه برای ۲۹/۱ درصد رسید. یکی از دلایل این بود که تکانها تکانههای غیرقابل پیشبینی بود و ما باید بگیم این حرکت میکردیم که هم دولت دچار مشکل نشود انسداد نقدینگی اتفاق نیفتد.سال گذشته اوراق بدهی دولت افزایش پیدا کرد. دولت ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اوراق انتشار داد که بانکها بخش زیادی از آن را خریدند. تسهیلات تکلیفی هم بود و ۵۰ همت هم برای وام ازدواج آزاد کردیم. این مقام مسئول گفت: ما سال ۱۴۰۲ کل اوراقی که بانکها خریده بودند ۶۶.۸ همت بود سال ۱۴۰۳ بانکهای ما ۳۱۸ همت برو خریدند که رشد بیش از ۳۰۰ درصدی داشت. حجم با هم ۱۰۷ رشد پیدا کرد و مانده آن ۲۱۸ همت شد. وی در ادامه گفت: اینجا سلطه سیاست مالی بر پولی را میبینیم. اگر ما پول را کنترل کنیم اما نتوانیم کسری بودجه دولت را کنترل کنیم کنترل نقدینگی سخت میشود.
فرزین گفت: اصل این است که اوراق دولت در بازار سرمایه فروخته شود اما بانکها آمدند این اوراق را خریدند.وی در مورد سهم تامین مالی شبکه بانکی گفت: همچنان بار اصلی تامین مالی بر روی دوش نظام بانکی است و مقدار آن ۹۰ درصد است. فرزین: ما امسال حتماً حذف صفر را دنبال خواهیم کرد. این تصویری که از ریال وحود دارد تصویر درستی نیست حذف صفر باید انجام بشود. در بسیاری از کشورهای اروپایی حتی روسیه، ترکیه و آلمان پس صفر خود را در یک بازه زمانی انجام دادهاند. و اگر این کار اتفاق بیفتد یک آرایش خوبی از ریال ایرانی نشان داده خواهد شد.رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: ما باید تامین مالی را برای بنگاههای کوچک افزایش دهیم. در حال حاضر تامین مالی بنگاههای کوچک خوب نیست. با ابزارهای زیرخط تامین مالی این بنگاهها را انجام خواهیم داد.وی در مورد سهم تسهیلات در استانهای مختلف گفت: به عنوان مثال ایلام، خراسان شمالی نسبت تسهیلات به سپرده در صورتی که عدد دفاتر مرکزی آنها را در نظر بگیریم عدد بدی نیست. یا در مورد تهران بدون دفاتر مرکز این نسبت ۶۲ درصد است.
وی گفت: ما باید یک برنامه توسعه صنعتی داشته باشیم که مثلاً بگویم در سیستان باید به فلان پروژه و بخش تسهیلات داده شود. در استان اصفهان به فلان بخش. باید به شعب استانها اختیارات داده شود که تسهیلات کلان در استانها داده شود. برخی بانکها در استانهای محروم کمتر شعبه دارند. باید در مورد عدالت در استانها توجه داشته باشیم وگرنه سپرده کم میشود بعد تسهیلات کم میشود و در چرخه فقر گرفتار میشوند.وی ادامه داد: شعار ما این است که وقتی تکانهها غیر منتظره است دو چیز مهم است یک سرمایه دو ذخیره . سرمایه برای مقابله با شوکهای غیر قابل پیشبینی و ذخیره برای شوکهای قابل پیشبینی نیاز است.وی در مورد نسبت کفایت سرمایه گفت: سال ۱۴۰۲ نسبت کفایت سرمایه منفی بود و اما در سال ۱۴۰۳ نسبت کفایت سرمایه مثبت شد و الان ۲.۷ شده است اگر دو بانک را خارج کنیم نسبت کفایت سرمایه به ۶ میرسد.